Erkunt Traktör, Tereciye Tere Satıyor

Erkunt Traktör CEO’su Tolga Saylan, traktörün anavatanı sayılan İngiltere ve Almanya’ya ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

Türkiye’nin önde gelen üreticilerinden Erkunt Traktör’ün CEO’su Tolga Saylan, tasarım, teknoloji ve argedeki istikrarlı yatırımlarının meyvelerini almaya başladıklarını belirterek, “İç piyasadaki başarılı satış grafiğimizi, İhracat markamız ArmaTrac ile 35 ülkeye ihracatla taçlandırıyoruz” dedi.

Erkunt Traktör olarak 2007 yılında ArmaTrac markasıyla ihracata başladıklarını hatırlatan Saylan, “Şu anda Traktörün anavatanı konumundaki İngiltere ve Almanya gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Bir nevi tereciye tere satıyoruz diyebiliriz. Sırbistan’da ise pazar lideriyiz. 2018 yılında sektörde bir ilki başararak, Türkiye’den yurt dışında üretilmek üzere lisans veren ilk traktör markası olduk. Erkunt’un lisansörü Giad, Sudan’da kurulu olup Afrika’nın en büyük üretim tesislerinden birisi konumuna geldi. Böylece 19 COMESA ülkesinin kapısı da Erkunt markalı traktörlere açıldı. Erkunt Traktör, üretiminin % 25’ini, toplamda 35 ülkeye ihraç ediyor. Ayrıca, traktörün tamamlayıcı ürünü olan tarım ekipmanları konusunda 38 yılı aşkın süredir Türk tarımına hizmet eden ve yanında 36 ülkeye ihracat yapan lider bir marka olma özelliğini koruyan Hisarlar Tarım Makineleri’nin, üretim ve satış – pazarlama faaliyetlerini de başarıyla gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

2024’TE İHRACATA ODAKLANACAĞIZ

2024 yılında iç piyasanın enflasyon ve maliyet artışları gibi nedenlerle küçüleceğini tahmin ettiklerini kaydeden Tolga Saylan, “Traktör sektöründe, 2023 yılında bir rekora imza atılarak, son 50 yılın en yüksek satış adedine ulaşıldı ve 77 binden fazla traktör satışı gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl talep olarak bir sıkıntımız yoktu. Ancak, pandemi sürecinde başlayan ve etkisini hala sürdüren yedek parça sıkıntısı nedeniyle traktör arzında bir azalma oldu. Buna rağmen Erkunt olarak, yurt içi ve yurt dışına geçtiğimiz yıl toplamda 6 bin civarında traktör satışı gerçekleştirdik. 2023’ün ikinci yarısından sonra uygulanan sıkı ekonomi politikalarıyla yeni bir döneme girdik. Yüksek enflasyon nedeniyle personel, malzeme ve enerji gibi kalemlerinde fiyat artışları yaşandı. Bunların yanı sıra; çiftçilerin krediye ulaşma konusunda yaşadığı sıkıntılar nedeniyle 2024 yılında traktör sektöründe genel bir küçülme yaşanacağını düşünüyorum. Yurt dışı markamız ArmaTrac ile bu yıl ihracata daha çok odaklanmayı hedefliyoruz. Traktör satışlarımızın da geçtiğimiz yılla aynı seviyelerde gerçekleşmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

EURO 5 MOTORA 200 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Erkunt Traktör olarak Ar-Ge’ye de özel bir önem verdiklerinin altını çizen CEO Tolga Saylan sözlerine şöyle devam etti: “Erkunt Traktör olarak çiftçilerden aldığımız geri bildirimler ve saha çalışmalarının da etkisiyle ar-ge yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Yıllardır hayalini kurduğumuz yerli motoru ‘eCapra Engine’ markasıyla sektöre kazandırdık. Yeni markamız eCapra Engine, kendi motorumuzu ve bu motor ile kendi traktörlerimizi üretmek adına başlattığımız ve uzun yıllardır hayalini kurduğumuz bir projenin nihai bir sonucudur. Motorda dışa bağımlı Türkiye için devrim niteliğinde bir adım attık. Üretimine Ankara’daki fabrikamızda başladığımız tüm ürün portföyünü kapsayacak yeni motor ailemiz, saha ihtiyaçlarına ve emisyon kurallarına göre gereken değişiklikler yapılabilecek şekilde çok esnek ve uyarlanabilir bir tasarıma sahip. Geçtiğimiz yıl, yerli üretim motor markası olan e Capra motorlu Stage 3B emisyona sahip yeni ürünlerimizi ve sürüngen vitese sahip Meyveci Serisi’ni Egeli çiftçilerle buluşturmuştuk. AR-GE çalışmaları sonucunda bu yıl da Stage 4 emisyona sahip eCapra motorlu modeller görücüye çıkacak. 80 – 110 HP güç aralığında, Stage 4 emisyona sahip yeni modellerimiz; Lüks, E ve Büyük Lüks Seri’lerini kapsıyor. Nisan ayında da toplam 200 milyon TL.’lik yatırımla hayata geçirdiğimiz yeni motor üretim hattının açılışını yapacağız. Avrupa normlarına uygun Euro 5 motorları Türkiye’de üretecek olmanın gururunu yaşıyoruz”

BHA

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu